Statisticile arată că tinerii adolescenți care sunt îndrumați să-și asume responsabilități sunt mai atenți la eventualele pericole. Asta înseamnă că dacă vrei să transformi un adolescescent rebel într-unul responsabil, trebuie să-i arăți că ai încredere în el. Cum poți face asta? Ei bine, construind la visul lui.
Cu siguranță ai citit statistici înfiorătoare despre experiențele adolescenților la volan. Vestea bună este că numărul accidentelor în care au fost implicați tineri între 13 și 19 ani a scăzut cu 69% în ultimii ani. Iată ce poți tu să faci, ca părinte, pentru a te asigura că adolescentul tău trece mai ușor și mai responsabil peste această perioadă critică din viața lui.
1. Înscrie-ți adolescentul la o școală de șoferi cu bună reputație
Desigur că sfaturile venite din experiența ta personală îi pot fi utile, dar trebuie să admiți că nu poți să înlocuiești formarea oferită de o școală serioasă. Dincolo de consolidarea unor informații esențiale, copilul tău va avea posibilitatea să practice o conducere preventivă și defensivă. În plus, hai să admitem, anturajul prietenilor este mult mai motivant decât prezența ta.
2. Fii un bun exemplu
Profită de școlarizarea copilului tău ca să descoperi obiceiurile nesănătoase pe care le-ai dobândit la volan de-a lungul timpului. Statisticile arată că 91 la sută dintre părinți vorbesc la telefon în timpul condusului și 59% trimit mesaje. 20% dintre părinți admit că au condus sub influența alcoolului, 49% merg fără centura de siguranță și 88% au depășit limita de viteză. Ia în serios faptul că acțiunile tale vorbesc mai tare decât sfaturile pe care le dai noului șofer.
3. Discută deschis despre riscurile conducerii sub influența consumului de alcool
Numărul adolescenților care consumă alcool și conduc a scăzut cu peste 50% în ultimii ani. Cu toate acestea, copilul tău trebuie să știe și să înțeleagă că dacă alege să consume alcool și să urce la volan, riscul este mortal atât pentru el, cât și pentru ceilalți participanți din trafic. Responsabilizează-l în așa măsură încât el să fie cel care-și oprește prietenii să conducă după ce au consumat alcool. Asigură-l că vei fi acolo pentru el atunci când va avea nevoie să-l iei de undeva, indiferent de circumstanțe.
4. Ajută-l să reducă elementele de distragere
58% dintre accidentele rutiere produse de tineri au drept cauză elementele de distragere. De altfel, 90% dintre adolescenți admit că au vorbit la telefon în timp ce conduceau, iar 78% spun că au trimis mesaje. Însă nu doar telefonul te poate distrage. Prietenii zgomotoși, muzica la volum prea mare sau pur și simplu încercarea de a identifica diverse lucruri în jurul tău.
5. Stabilește care sunt regulile pe care trebuie ca să le respecte pentru a beneficia de mașină și de încrederea ta
Înainte să-i înmânezi cheia mașinii, ar fi bine să purtați o discuție despre reguli și consecințe. Fiecare familie este diferită, însă puteți să stabiliți reguli legate de viteză, numărul maxim de pasageri, orele limită la care adolescentul tău poate ieși sau reveni în casă. Ajută-l să înțeleagă că pe măsură ce el devine mai reponsabil, tu capeți mai multă încredere în el. Asigură-te că înțelege că poate apela la tine pentru orice problemă.
Nu uita că responsabilizarea trebuie să aibă și consecințe pentru eventuale încălcări ale regulilor. Spre exemplu, puteți să stabiliți că toate amenzile vor fi plătite din banii lui de buzunar. Cu siguranță că asta îl va face să aibă grijă la atitudinea pe care o are când este la volan.
Formarea unui șofer responsabil este un proces de durată care necesită încredere și sprijin. Dar cu o abordare stratgică, voi, părinții, puteți să jucați cel mai important rol pentru siguranța tinerilor pe drumurile publice.